Covid-19 virüsü sebebiyle 1 ayı aşkın süredir evlerimizdeyiz. Alınan tedbirlerle birlikte tabloların hem dünyada hem ülkemizde iyiye gittiğini görmek umut verici.  Birçoğumuz bir an önce eski rutinlerimize dönmeyi ve  hayatlarımızın normalleşmesini istiyoruz.

Karantina sürecinde hiç olmadığımız kadar çekirdek ailemizle vakit geçirirken, ev aktiviteleri yaparken bir taraftan da mutfaktan kendimizi alamıyoruz. Bu dönemin Ramazan ayına denk gelmesiyle birlikte neredeyse tüm gündem bugün ne pişirsek? oldu. Bir şeyler pişirmek ve yemek bizler için bir terapi, bir rahatlama olsa da bu sürecin sonunda sağlığımızın bozulmasına izin vermemeli, karantina dönemini kontrollü geçirmeliyiz.

Karantina ve ramazan ayı sürecinden sizleri sağlıkla ve kilo almadan çıkaracak 5 tavsiyem;

 

  • Ev yemekleri ile beslenmek için bir fırsat. Bu sene gösterişli iftar menülerinin ve ısrar dolu davetlerin olmaması, tamamen kendi ev yemeklerimiz ile Ramazanı geçirmek için bir fırsat. Gününüzü, iftara kadar ne pişireceğinizi düşünerek ve yemek videoları izleyerek geçirmeyin. İftar için, yiyebileceğiniz ölçüde 1-2 günlük yemekler yapın. Orucunuzu su ve çorbayla açtığınızda tokluk hissi oluşmaya başlar. Ana yemek olarak tek çeşit yeterli. Mevsiminde zeytinyağlı bir sebze yemeği, proteinli bir fırın yemeği veya doyurucu bir salata hazırlayın.

 

  • Tatlı haftada 1 olsun. Ramazan ayında en çok tercih edilen besinler tatlı çeşitleri diyebiliriz. Tüm gün oruçlu olmak ve iftar sonrası kan şekerindeki dalgalanmalar, tatlısız olmazmış gibi bir algıya neden oluyor. Halbuki düzenli sahur ve iftar menüleriyle, meyvelerle (özellikle hurma ile) tatlı ihtiyacını karşılamak mümkün. Canınız istediğinde, Ramazana özel güllaç, sütlaç ve dondurma gibi hafif tatlıları tercih edin. Kan şekerini dengesizleştiren ve yağa dönüşen şerbetli ve hamurlu tatlılardan sakının.

 

  • Sahurda kahvaltılık ve meyve tüketin. Meyvenizi iftar sonrası değil, sahurda, yumurtanız ve peynirinizle birlikte tüketin. Avokado, muz, çilek, hurma, kuru kayısı tercih edebilirsiniz. Bazı günler, meyvenizi yoğurt ve yulafla karıştırıp hafif ve sağlıklı bir sahur kasesi hazırlayın.

 

  • İftar sonrası egzersiz. Biz evlerimizdeyken, doğaya bahar geldi. Açık hava yürüyüşlerinin tam zamanıyken, evlerimizde kalmak zorundayız. Oldukça hareketsiz kaldığımız şu günlerde, kilo alımının en büyük nedenlerinden birisi hareketsizlik. Kendinizi iyi hissediyorsanız gün içinde veya iftardan 2 saat sonra, ev egzersizleri veya ev içinde yürüyüş yapın.

 

  • Ramazan pidesi ve ekmekte kontrollü olun. Karantina süresince herkes çeşit çeşit ekmekler ve pide yapmak için kendini mutfağa attı. Ramazan sofralarının simgesi olan Ramazan pidesinin beyaz undan yapıldığını unutmayın. Hem tüketimi azaltmak hem gıda israfını önlemek için pide ve ekmeklerinizi dondurun ve ihtiyacınız ölçüsünde iftar ve sahurda tüketin.

Herkese sağlıklı bir ruh ve bedenle karantinadan çıkacağımız günler dilerim….

Size özel beslenme programları ve porsiyonlar için diyetisyeninize danışın.

Online diyet paketlerimizi inceleyin.

 

5 Tavsiye ile Karantinadan ve Ramazandan Sağlıkla Çık” için 1 yorum;

  1. Selamün aleyküm,
    Ekmeği dondurun demişsiniz, dondurmak ve buzdolabının sebzeliğinde tutmak ekmeğe zarar verirmi, doğru bir saklama yöntemimi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir