Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi, geleceklerine yaptığımız en büyük yatırım. Her anne baba çocuğunu sağlıklı beslemek ister. Katkı maddeli besinlerden, hazır yiyeceklerden mümkün oldukça uzak, en doğalı, en tazesi ile…. Evde bizim kontrolümüzde olsalar da evin dışına çıktıklarında besleyici değeri düşük ve sağlığa zararlı yiyecekler cazip gelebiliyor. Özellikle ilkokul çağındaki çocukların beslenme çantalarını özenli hazırlayarak, okulda sağlıklı beslenmelerini ve okul başarılarının artmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun beslenme çantasında olması gerekenler ve 1 haftalık örnek menü Uzman Diyetisyen Kübra Bal’ın tavsiyeleriyle;
1-Beslenme çantasının temiz ve düzenli olmasına dikkat edin.
Beslenme çantasını çocuğunuzla birlikte hazırlayın. Çocuğunuzun önerilerini, sevdiği sevmediği yiyecekleri esas alın. Kumaş peçete, dayanıklı ve bölmeli saklama kapları, ıslak mendil, kağıt havlu gibi işini kolaylaştıran materyalleri çantasında hazır bulundurun.
2-Renkli tost ve sandviçler hazırlayın.
Her güne farklı bir alternatif yaratarak, farklı ekmek çeşitleriyle (tam buğday, çok tahıllı, çavdarlı) beyaz peynir, kaşar peyniri, domates kurusu, zeytin ezmesi, kapya biber,… ekleyerek sandviç ve tostlar hazırlayın.
3-Anne keki, ev böreği,…
Herkes gibi, çocuklar da annelerinin yaptığı hamur işlerine bayılır. Evde sağlıklı malzemelerle hazırladığınız cevizli üzümlü kek, ıspanaklı börek, peynirli dereotlu poğaça gibi ev yapımı hamur işlerini çocuğunuzun beslenme çantasına ekleyin.
4-Her güne 1 taze meyve koyun.
Mevsimine göre mandalina, muz, elma, kayısı, üzüm çocuklarınızın okulda tüketilebileceği pratik meyveler. Böylelikle hem vitamin-mineral hem lif alımlarını destekleyin.
5-Kuruyemişler her daim çantasında olsun.
Çocuklar genellikle kuruyemiş yemeyi severler. Her güne ayrı ayrı kuruyemiş-kuru meyve kombinasyonları hazırlayın. Kuru incir-ceviz, yaban mersini-badem, kuru üzüm-fındık gibi.
6-Su içmesini gerektiğini hatırlatın.
Her gün suyunu yenileyin. Plastik mataralar yerine cam olanları tercih edin. Okulda meyve suyu, gazlı içecek almaması konusunda tembihleyin. Evden taze meyve suyu, süt, ayran, kefir koyabilirsiniz.
Örnek menü:
Pazartesi: Ev yapımı pazılı börek + kefir + muz + badem
Salı: Krem peynirli, zeytin ezmeli çavdarlı sandviç + süt + çilek + kuru üzüm + fındık
Çarşamba: Tam buğdaylı peynirli poğaça + ayran + taze üzüm + ceviz
Perşembe: Kaşar peynirli tost + taze sıkılmış meyve suyu + kuru kayısı + badem
Cuma: Ev yapımı havuçlu cevizli kek + süt + elma + çiğ kaju