blank

Karantina döneminde beslenme yazısı yazmak ne benim ne meslektaşlarımın aklına  gelirdi sanırım!…

 

Hepimiz, hayatımızda ilk defa çok farklı ve kaygılı günler geçiriyoruz. 2019 yılının son günü Çin’in Wuhan kentinden oraya çıkan korona virüsü (COVID-19) neredeyse dünyanın tamamını ele geçirdi. Ülkemizde 1 hafta önce ilk vakanın görülmesiyle başlayan ve her geçen gün vaka sayısının neredeyse ikiye katlanmasıyla devam eden bu süreci tedirginlikle takip ediyoruz.

 

COVID-19 virüsünün hızla yayılmaması için öncelikle okullarda eğitime ara verildi, ardından tüm sosyal ve kültürel faaliyetler iptal edildi, kafeler ve restoranlar kapatıldı,… Bir sonraki aşama evlerimizde geçireceğimiz bir karantina süreci olacak gibi görünüyor.

 

Sağlık Bakanlığı’nın önlemleri doğrultusunda almamız gereken tedbirleri en iyi şekilde almak en büyük sorumluluğumuz. Temel şartlar sosyal izolasyonu sağlamak, hijyen kurallarına dikkat etmek, bağışıklığımızı güçlü tutmak!

 

Birçoğumuz çoktan ofislerimizi evlerimize taşıdık, online çalışmaya başladık. Ailelerimizle karantina dönemine girdik. Ne kadar süreceği, ne zaman biteceği belli olmayan bir süreçteyiz. Tüm gündemimiz korona virüsü oldu. Bu durumdan hem ruh hem beden sağlığımız oldukça etkileniyor elbette.

 

Umuyorum ki bu süreç çok uzun sürmeden bitecek ve normal hayatımıza döneceğiz. Sürekli kaygı duymak yerine tedbirlerimizi alıp, elimizden geleni yapmak ve hayatımıza en iyi şekilde devam ettirmeye çalışmalıyız.

 

Bu süreçte ofis görüşmelerini askıya aldık ve tüm danışanlarımızla online çalışmaya başladık.  Danışanlarımın günlük beslenme düzenleriyle ilgili değişikliklerini ve fiziksel aktivitelerini yakından takip ediyorum. Tüm gün iletişim halindeyiz. Birlikte tecrübe ettiğimiz bu süreci en az hasarla atlatmaya çalışıyoruz. Günlük rutinimizin değişmesi, tüm gün evde kalmak atıştırmalıklarımızı, duygusal yemelerimizi de tetikledi. Tedbirli davranmayıp, kendimizi bırakırsak yolun sonunda ciddi kilo artışları ve sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Kişisel ve mesleki tavsiyelerim sizlerle:

 

  • Uyku düzenimizi bozmayalım. Geç yatıp geç kalkmak, bizi daha tahammülsüz bir insan yapar. Sabahları güne erken başlayalım.

 

  • Her sabah duş alalım. Hem kendimizi daha iyi hissetmek hem hijyen gereği her gün duş alalım.

 

  • Öğün saatlerimizi düzenleyelim. Bu dönem 2 ana 2 ara öğün beslenmek için oldukça ideal. İyi bir kahvaltı, öğleden sonra bir ara öğün, erken akşam yemeği ve akşam ara öğünü. Bu süreçte oruç tutmak isteyen çok danışanım oldu ve onlara oruç programı hazırladık. Dilerseniz aralıklı oruç (IF diyeti) için de ideal bir dönem.

 

  • Kilo almayalım hatta fazlalıklarımızı verelim. Market raflarında ilk boşaltılan raflardaki besinlerin makarna ve un olduğuna hepimiz şahit olduk. Elbette saklama ömrü uzun ürünler böyle dönemler için ideal. Fakat sadece makarna ve unlu mamüller değil, dondurucumuza proteinli besinler (kırmızı et, tavuk ve hindi eti, balık) ve sebzelerle de dolduralım. Kuru bakliyatlar, kuru meyveler ve kuruyemişler, yine uzun vadede saklayıp tüketebileceğimiz besleyici değeri yüksek besinler.

 

  • Atıştırmalıklardan sakınalım. En tehlikelisi ortada duran atıştırmalıklar. Çerezler, cipsler, bisküviler,…Fark etmeden ağza atılan, ama gün sonunda yüksek enerji, şeker ve yağlanmayla bize dönecek olan. En güzel yöntemin, abur cuburları eve hiç sokmamak olduğunu unutmayalım.

 

  • Güçlü bir bağışıklık şart. Birçok bakteriyal hastalık gibi, COVID-19 virüsü de bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde daha çok etkisini gösteriyor. Taze sebze meyveler, kefir, probiyotik yoğurt, kuruyemişler, soğan ve sarımsak günlük beslenmemizde mutlaka yer alsın.

 

  • Hareketsiz kalmayalım. Hareketsiz kalmak hem bedenimizi hem ruhumuzu yavaşlatır. Mümkünse açık havada 15-20 dk vakit geçirelim. Değilse evde egzersiz yapalım, dans edelim.

 

  • Ailemizle birlikte vakit geçirmek için bir fırsat. Özellikle yoğun çalışan eşler, anne ve babalar için, bu süreç belki de bir fırsat. Bu dönemi ailece bolca vakit geçirmek, sevdiklerimizi aramak, hobilerimiz, okumalarımız, izlenecek film ve dizi listeleri için bir avantaja çevirelim.

 

Karantina sürecini kilo almadan, sağlıkla geçirmek, hatta fazlalıklarınızı vermek için değerlendirin. Size özel online beslenme programı ve sürekli takip ve motivasyon için diyetisyeninizden destek alın.

Bu süreci herkes için yüksek moralle ve sağlıkla atlatmayı diliyorum….

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.