blank

Ketojenik Beslenme Nedir?

Ketojenik beslenme, son yıllarda moda olan beslenme çeşitlerinden birisi olsa da, uzun yıllardır nörolojik hastalıkların, özellikle de epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılan bir beslenme metodu. Ketojenik diyeti,  yüksek yağ, orta düzeyde protein ve düşük karbonhidrat alımı şeklinde ifade edebiliriz. Bu beslenme çeşidinde, enerjinin yağlardan gelen oranı %70-90 iken, karbonhidratlardan gelen oran en fazla %10’dur. Vücut bu durumda, enerji kaynağı olarak karbonhidrat yerine, yağları kullanır. Amaç, vücudu ketosize sokmak, keton cisimcikleri oluşturmak ve yağ yakımı sağlamaktır.

Ketojenik Diyet Neden Popüler?

Ketojenik diyetin, son yıllarda popüler olmasının en önemli nedeni, elbette kilo verme ve yağ yakımı üzerine olumlu etkileri. Ayrıca ketojenik beslenmede, günlük beslenmeyi oluşturan besinler çoğunlukla yağlı ve proteinli gıdalar olduğu için, midede kalış süreleri uzun, kanda salınımları daha yavaş olmakta, dolayısıyla daha geç acıktırarak uzun süreli tokluk sağlamaktadır.

Ketojenik Diyette Neler Tüketilebilinir?

Ketojenik beslenmede en çok kullanılan besin grubu yağlardır. Avokado, hindistan cevizi yağı, yağlı tohumlar (badem, ceviz, fındık, kaju,…) ketojenik diyet denilince önde gelen yağ türevleri. Kırmızı et, beyaz et, yumurta, süt ürünleri ise, yüksek protein içeriklerinden dolayı ikinci grupta kullanılan besinler.

Ketojenik Diyette Hangi Besinler Tüketilmez?

Ketojenik diyette karbonhidrat grubu besinler (tahıllar, kuru bakliyatlar, pilav, makarna, tüm şeker içeren besinler, neredeyse tüm meyveler,…) tamamen yasaktır. Karbonhidrat, gün içinde tüketilen süt grubu besinlerden, sebzelerden ve az miktarda meyveden sağlanır.

Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir?

Ketojenik diyetin, diğer tüm diyet türleri gibi, diyetisyen kontrolünde hesaplanması ve takip edilmesi gerekir. Kilo kaybına neden olsa da, yüksek protein ve yağ içeriğinden dolayı vücuda kalıcı hasarlar verebilir. Bu hasarlar, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozulma, düşük lif nedeniyle bağırsaklar hareketlerinde yavaşlama, kalp ritminde bozulma şeklinde ciddi sorunlardır. Ketojenik diyet uygulanırken sıvı, mineral, vitamin ve lif alımına özellikle dikkat edilmeli.

Ketojenik Diyet Yapmalı Mıyız?

Ketojenik diyet, çok düşük karbonhidrat içerdiğinden dolayı uygulanması oldukça zor bir diyet yöntemi. Ufak miktarlarda yenilen karbonhidrat bile (domates, havucun içerisindeki) ketojenik diyeti bozmakta. Ketojenik diyet bırakıldığında, verilen kiloların fazlasıyla geleceği unutulmamalı. İhtiyaç durumuna göre, diyetisyen kontrolünde kısa vadede uygulanabilen, ancak uzun süreli uygulamanın neredeyse imkansız ve keyifsiz olduğu bir diyet çeşidi. Her zaman dediğim gibi, beslenmede popülariteden uzak kalınmalı, diyetisyeniniz kontrolünde size özel beslenme programınız hazırlanmalı ve diyetisyeniniz tarafından takip edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.